Maratona dles Dolomites: dit moet je weten


Gerrit Vermeulen • mrt. 29, 2024

Maratona dles Dolomites is misschien

wel de populairste Granfondo van Europa!

Begin juli is het weer zover. Traditioneel is het dan tijd voor de Maratona dles Dolomites. In Badia staan er dan 10.000 fietsers aan de start van één van de best georganiseerde en één van de best georganiseerde Granfondo's. Op een volledig autovrij parcours!
1 Bereid je goed voor!

Het lijkt een open deur, toch merken we op onze reizen regelmatig dat mensen steken laten vallen als het om de voorbereiding gaat. De Maratona dles Dolomites telt 138 zware kilometers door de Dolomieten met meer dan 4.000 hoogtemeters. Of je nu wilt presteren met een snelle tijd als resultaat of 'gewoon' de tocht wilt uitrijden, je zult goed voorbereid aan de start moeten staan om jouw doel te behalen.


Lees ook: Fietsen in de bergen: Stapelen! Of toch niet?


2 Train voldoende voor de Maratona

De voorbereiding op de Maratona begint met goed trainen voor de zware tocht door de Dolomieten. Trainen is niet een paar keer in de week een rondje van 40 km fietsen. Je hoeft echter ook niet als een bezetene iedere dag op de fiets te stappen. Tegenwoordig kun je je aan de hand van de trainingsapp JOIN uitstekend voorbereiden op een tocht als de Maratona. Je stelt jouw doel in in de app en de beschikbare tijd om te fietsen en JOIN maakt vervolgens een trainingsschema. Kan je een keer niet trainen of ben je ziek? Geen probleem. JOIN houdt rekening met dit soort variabelen en past het schema automatisch aan. Wil je echt goed voorbereid zijn? Doe dan een inspanningstest en ga met de uitslag van de test minimaal drie maanden voor de Maratona aan de slag met een trainingsschema. Zorg er ook voor dat de hoogtemeters in de Dolomieten niet jouw eerste hoogtemeters zijn. Ga eens een keer fietsen in Zuid-Limburg, de Eifel of de Ardennen.


3 Test met de sportvoeding die je gaat gebruiken

Sportvoeding wordt nog vaak onderschat als het gaat om je goed voorbereiden op een Granfondo. Wij nemen sportdrank mee van Powerbar. Alle deelnemers kunnen elke dag hun bidon vullen met onze sportdrank. Qua sportvoeding kun je bij ons een speciaal Granfondo voedingspakket van Kalkman Good Energy bestellen. Voor iedere rit heb je zo precies voldoende voeding. Het is geen goed idee om pas tijdens jouw verblijf in de Dolomieten met onze sportvoeding te gaan fietsen. Je weet niet hoe je lichaam op nieuwe voeding reageert.


Test daarom thuis al met de voeding bij trainingsritten die je maakt. Kalkman heeft daarvoor een mooi proefpakket samengesteld. Naast het testen van de voeding adviseren wij je ook om het eten op de fiets te trainen. Kan jij bij hoge inspanning of aan het einde van een zware rit nog goed eten? Of lukt het aan het einde alleen nog om gels naar binnen te werken? Zorg dat je het ruim van te voren traint. Laat je lichaam wennen aan de inname van 90 gr. koolhydraten per uur. Je lichaam gaat protesteren als je hier pas in de Dolomieten mee begint.


Lees ook: Je gaat op fietsreis en neemt mee...


4 Wat voor weer wordt het?

Wij zijn geen voorspellers van het weer. Wat we uit ervaring wel weten is dat het weer snel om kan slaan in de bergen. Zorg dat je daar op voorbereid bent. Neem altijd kleding mee voor meerdere weersomstandigheden. Arm- en beenstukken, regenjack, windjack/mouwloze body, overschoenen en handschoenen, neem het allemaal mee in de koffer. Uiteraard kan dat niet allemaal op de fiets worden meegenomen. Daarom is het zo handig dat we de beschikking hebben over een volgwagen. Maak een tasje klaar met extra fietskleding mocht het weer omslaan en leg dat in de volgwagen. Zo word je nooit door het weer verrast.


5 Hoe word je door CYCLOsportive begeleid?

Bij CYCLOsportive gaan er altijd drie begeleiders (reisleider, mechanieker en masseur) mee op reis. De reisleider zorgt voor een onbezorgd verblijf in de Dolomieten en die kan door de deelnemers over van alles en nog wat worden aangesproken. De reisleider zal iedere dag het programma met de deelnemers bespreken in een briefing en zal ook een groep op de fiets als gids begeleiden. De reisleider heeft altijd een EHBO-setje bij zich. Veiligheid vinden we erg belangrijk, luister dus goed naar de aanwijzingen van de begeleider. Wij vinden het niet zo interessant om bijvoorbeeld met 100 km/u af te dalen. De mechanieker is aanwezig om kleine reparaties uit te voeren aan de fiets indien nodig. De masseur zorgt ervoor dat alle deelnemers minimaal 1x gemasseerd kunnen worden. De mechanieker en masseur zullen ook een groep op de fiets begeleiden of zullen de volgwagen besturen die meerijdt met de ritten die we voorafgaand aan de Maratona zullen maken.


Lees ook: 10 tips als je gaat fietsen in de bergen


6 Wat is het gemiddelde niveau van de deelnemers?

De deelnemers die met ons meegaan zijn er in allerlei soorten en maten en van allerlei verschillende niveaus. Het is zeker niet zo dat je een halve prof moet zijn om met CYCLOsportive op reis te kunnen. Onder de deelnemers zijn mensen die de Mediofondo (106 km) fietsen en mensen die de Granfondo (138 km) fietsen. Voor beide afstanden zul je moeten trainen (zie punt 2). Het gemiddelde niveau van de deelnemers zijn fietsers die in Nederland op een vlakke route tussen de 27-32 km/u gemiddeld kunnen fietsen. We zullen op de reis de groep altijd opdelen in twee kleinere groepen zodat we met alle deelnemers op hun eigen niveau kunnen fietsen. De begeleiders zorgen ervoor dat er niet te hard gefietst wordt. Zorg ervoor dat je van jezelf weet welk vermogen/hartslag je een lange tijd vol kunt houden zonder jezelf op te branden. De Maratona is een lange en zware tocht, je wilt niet teveel in het rood rijden. Oefen daar in de voorbereiding al mee.


7 Je fiets in topconditie

Je traint hard voor de Maratona, vergeet dan zeker ook je fiets niet! Die moet net als jij in topconditie zijn. Wij adviseren om je fiets naar een racefietsspecialist te brengen voor een grote onderhoudsbeurt. In de afdaling van de Passo Campolongo of Passo Pordoi wil je dat je remmen goed functioneren. Check of je banden nog goed zijn. Ideaal is om voor de reis een nieuwe set banden te monteren. Laat ook het schakelsysteem controleren. Niets vervelender als een fiets die niet goed schakelt.


Lees ook: Check jouw materiaal voorafgaand aan de reis


8 Welk verzet heb ik nodig?

Zorg ervoor dat je steeds ten minste zestig pedaalomwentelingen per minuut kunt blijven maken. Beter nog: rijd op souplesse. Zo blijf je immers efficiënt klimmen, belast je de knieën niet te zwaar en zijn je spieren minder snel vermoeid.

 

  • Met het verzet moet je in staat zijn minstens zestig omwentelingen per minuut te maken
  • Selecteer het crankstel: een semi-compact (52/36) is voor de meesten een prima keuze
  • Zorg voor een cassette met voldoende schakelmogelijkheden, bijvoorbeeld een 11/32 of 11/34


Lees ook: Beter leren klimmen? Zo doe je dat!


9 Is de route autovrij?

Veel organisaties van Granfondo's pronken met het etiket dat de route volledig autovrij is. De organisatie van de Maratona is de enige organisatie (voor zover wij weten) die dit ook daadwerkelijk waarmaakt. De hele dag van 's ochtends 5.00 tot 's middags 16.00 zullen de wegen afgesloten zijn voor gemotoriseerd verkeer. Als deelnemer zul je dus geen last hebben van auto's die je inhalen.


10 In welke accommodatie verblijven we met CYCLOsportive?

De reis naar de Maratona is één van de meest populaire reizen in ons aanbod. In totaal gaan er 40 enthousiaste fietsers met ons mee op reis naar de Dolomieten. We houden bij CYCLOsportive van persoonlijke aandacht. Daarom verdelen we de deelnemers over twee hotels. Er zullen twintig deelnemers in Hotel Melodia del Bosco verblijven en ook twintig deelnemers in Hotel Des Alpes. Beide hotels zijn uitstekend ingericht om fietsers te ontvangen en zijn ideaal gelegen ten opzichte van de start/finish. In beide hotels staat een drie-koppige reisbegeleiding (reisleider, sportmasseur en mechanieker) tot jouw beschikking.


Lees ook: Welke bergen beklim je tijdens de Maratona?


Staat jouw vraag hier niet tussen? Laat het ons weten en stuur een mail naar gv@cyclosportive.nl


MEER BLOGS

door Jeroen Hop 02 apr., 2024
Welke laatste voorbereidingen tref je?
door Jeroen Hop 02 apr., 2024
Wat heb je aan een sportmedische keuring?
door Gerrit Vermeulen 05 feb., 2024
Dalen moet leuk en niet eng zijn  !
door Gerrit Vermeulen 25 jan., 2024
Met deze 7 oefeningen vlieg jij straks!
door Emil vd Wal 25 jan., 2024
Leer van veel gemaakte fouten 
door Gerrit Vermeulen 19 jan., 2024
Sneller bergop fietsen, dat wil toch iedereen?!
door Jeroen Hop 17 jan., 2024
Do’s en dont's eten en drinken
door Jeroen Hop 17 jan., 2024
Zo voorkom je dat je het te koud óf te warm krijgt
door Jeroen Hop 17 jan., 2024
Kofferstress? Wij helpen je! 
door Jelmer Broekstra - Dynamic 21 feb., 2023
Check jouw materiaal voorafgaand aan de reis!
Meer posts
Share by: